Forumdag 21-06-2014

Forumdag 21 juni 2014

Al lange tijd was er naar uitgekeken, de forumdag van het nationaal hengelsport forum.
Niet zomaar een forumdag maar wel een van de meest gezellige forumdagen van Nederland waar een viswedstrijd centraal staat maar ook veel gelachen wordt tijdens een overvloed aan eten.
Dit jaar was als locatie de keuze gevallen op de Chris Agterbosvijver op het Hulsbeek in Oldenzaal.

Niet de eerste de beste vijver maar een pracht van een vijver verscholen in de Oldenzaalse bossen van landgoed het Hulsbeek en in beheer van de Oldenzaalse hengelsport vereniging met een eigen kantine welke meer lijkt op een bruin café dan de kantines die we normaal kennen.


De kantine van de Oldenzaalse Hengelsport Vereniging.

Nog nooit eerder was er zo’n luxe locatie gevonden met op loopafstand 4 campings, hotels een zwemvijver van 25 ha, een paintball centrum, kartbaan en zelfs een sauna met 15 verschillende baden.
Daarnaast werd er ook nog eens een uitgebreid arrangement geboden met ‘s morgens ontbijt, tussen de middag een broodje warme gehaktbal of een in Duitsland met goud bekroonde Bittner Bratwurst en als afsluiting een BBQ met onbeperkt eten en drinken en dat alles voor een prijs van slechts 25 euro. Op vrijdagmiddag arriveerden de eerste deelnemers waarvoor een onderkomen was geregeld op mini camping de Paardebloem en was er in de grote partytent bij het clubgebouw een welkom met koffie/thee en versgebakken appelflappen met sauerkirsch. De winnaar van vorig jaar werd met alle egards ontvangen en voor hem was een leren gemaksstoel geregeld zodat hij zich nog even de kampioen van 2013 kon voelen en optimaal voorbereiden op zijn zware taak om de kampioenstitel te verdedigen. Dus kampioen van 2014 er staat je in 2015 wat te wachten.Tijdens het trainingsuurtje in de middag en avond werd er al de nodige vis gevangen maar toen de eerste lekkere geurtjes van de ter plekke vers bereide Flammkuchen (Duitse pizza) over de vijver voorbij kwamen was het snel gedaan met het vissen en verzamelde zich een ieder al snel in de partytent.


Eten met z’n allen in de partytent

De organisatie had ook dit jaar weer zijn uiterste best gedaan om een gevarieerde maaltijd te serveren met de Flammkuchen als voorafje gevolgd door bratwurst, Spareribs van de BBQ, kippenvleugels, gemarineerde varkenslapjes en dat samen met verschillende salades en spalten (gekruide aardappelpartjes).


Vers bereide Flammkuchen op de BBQ

E.e.a ging vergezeld met de nodige speciale Belgische Vicaris biertjes en al snel was het een gezellige boel waarbij het reglement voor de vijver plots een geheel eigen leven ging leiden door een geweldige vertaling door onze Guido uut Grun. Tegen elf uur nog snel alles even afwassen en toen werd het toch tijd voor een nachtelijk wandeling langs de zwemvijver van het Hulsbeek richting mini camping de Paardebloem.Toen op zaterdagmorgen de laatste deelnemers binnen kwamen zat de sfeer er direct al goed in en waren de lach salvo’s niet van de lucht. Na een gezamenlijk ontbijt werd de speciale wedstrijd toeter getoond in de vorm van een Midwinterhoorn welke tijdens de jaarwisseling in Twente en de achterhoek veelvuldig te horen zijn.


Steknummers dmv. petjes.

Voor de steknummers was er een originele manier van loten bedacht en de Belgische teamcaptain Zjul had de eer om een tafel aan te wijzen waarop petjes lagen met hierin het steknummer voor de Belgen. Maar ja het zijn en blijven Belgen dus is links nu met de rug naar de bar of is links nu met de rug naar het toilet en is de achterste tafel nu die het dichtst bij de deur zit of juist die andere tafel. Omdat de vijver voor iedereen goed bereikbaar was en iedereen al klaar zat voor de wedstrijd schalde de tonen uit de midwinterhoorn al een half uur eerder dan was aangegeven.


de wedstrijd toeter

en terwijl deze nog na echoden over de vijver werd de 1e brasem al gehaakt door de Belgische deelnemer Sooike. Na een licht buitje kwam het zonnetje voorzichtig achter de wolken en beloofde het nog een mooie dag te worden. Aan de overkant werd zo hier en daar een brasem gevangen maar aan de kantinekant moest men het toch meer hebben van de voorn welke in grote getale aanwezig waren.Tijdens de Lunch kon een ieder zijn visspullen gewoon laten liggen want er was voor voldoende bewaking gezorgd zodat na de lunch direct weer verder gevist kon worden. Ook aan de lunch was er weer de nodige aandacht geschonken en bij kok Johan kon naar keuze een warm broodje gehaktbal of een Bittner bratwurst worden opgehaald en stond in de kantine de tafel vol met vers gebakken Duitse harde bolletjes met naar keuze ham, kaas of bauern schinken (gedroogde ham met een klein randje vet) ‘s middags werden de vangsten echter wat minder maar ook nu werd er toch regelmatig een visje gevangen en kromde er zich een feeder om een leuke brasem te vangen en werd het toch ook nog warm met het aanwezige zonnetje.Om klokslag 16.00 uur was het onvermijdelijke eindsignaal te horen en kon de weging beginnen.


wegen van de vis van Sooike


wegen van de vis van Zjul

Dit jaar geen voorntjes of baarsjes van 2 Kg maar werd er door onze Friese beveiligingsbeamte gewacht tot ook de laatste staart stil lag en werd er gewoon tot op de gram nauwkeurig gewogen. Duidelijk werd wel dat de winnaars allemaal aan de overkant in het bos zaten want daar zijn toch de meeste brasems gevangen terwijl er aan de kantine kant maar 2 zijn gevangen.Na de wedstrijd werd er geplust en gedeeld, gemiddelden berekend maar voordat de uitslag bekend gemaakt werd stond er eerst nog een uitgebreide BBQ klaar.


De laatste worst en schaslicks


het buffet binnen

Kok Johan had zijn best gedaan om de nodige worsten, schaslicks, kalkoenspiesjes en ander lekkers klaar te maken, vonden de nodige goudgele rakkers en fris de weg naar dorstige kelen en stonden diverse salades gereed.


Nadat de meeste verzuchten dat ze echt niet meer opkonden was het de taak van de organisator van deze happening om de uitslag bekend te maken.


Het verdict wordt uitgesproken

En na wat gedraai kwam het hoge woord er toch uit nl. dat de vangsten van de Nederlanders bepaald niet onverdienstelijk waren geweest en dat ze bijna 3 keer zoveel vis hadden gevangen dan de Belgen.Niet dat we het van te voren al wisten dat dit zou gebeuren want de mailboxen stonden hier regelmatig op het ploffen van alle info die aan de Nederlandse deelnemers werd verstrekt dus dat kon haast niet fout gaan.


De 3 winnaars

Op de favorietenstek nr. 42 stak daar met kop en schouder bovenuit Vislood (midden) die ruim 11 Kg vis had gevangen, goede 2e werd Henk Bakx (links) met ruim 3 kg en verdienstelijk 3e mede organisator Sparklingman (rechts) met ruim 2 Kg vis en tevens winnaar van de Frederik de Belder bokaal voor de zwaarste vis.Dat de Nederlanders niet slecht hadden gevist bleek wel want in de top 5 was dit jaar slechts 1 Belg te vinden. Na het overhandigen van de bekers en het maken van foto’s was er traditioneel ook aandacht voor de slechtst presterende Belg en dit jaar voor het eerst ook de slechtst presterende Nederlander.


De 2 deelnemers met de minste hoeveelheid vis

Vispieter (links) had blijkbaar al een voorgevoel en sloot zich voor de wedstrijd al op in het toilet maar na een bevrijdingsactie wist hij, met 289 gram, toch het inmiddels felbegeerde oranje t-shirt te winnen en ons voorleestalent Guido (rechts met zoon Rene) het Rode Duivels pakket met 1 baarsje van 39 gram. Omdat België al zo langzamerhand oranje begint te kleuren was er dit jaar voor het laatst een oranje t-shirt te winnen en is er vanaf nu elk jaar de TSO wisselbeker “Belgisch veelbelovend talent” voor de Belgische deelnemer met de minste vis.


Vispieter met de TSO wisselbeker “Belgisch veelbelovend talent”

De Sponsor hiervan had echter nog een verrassing in petto en onder een schaterende lachsalvo werd de Nederlandse 3 kleur onthuld welke bovenop deze beker prijkte. Hierna konden de 3 winnaars een keuze maken uit het ruime prijzen pakket. De overige prijzen werden verdeelt onder de deelnemers en er was zelfs een 2e ronde nodig om alle prijzen te verloten. Na nog wat te hebben nagepraat was het toch hoog tijd om alles samen op te ruimen, af te wassen en in de auto’s te laden en na een hilarisch optreden van Quido en Cindy was ook de 12e Forumdag van het NHFS een feit.


Quido, Cindy en Rene bovenop de aanhanger

Rest ons nog om een aantal mensen te bedanken:  Allereerst de Oldenzaalse Hengelsport Vereniging voor alle medewerking en het ter beschikking stellen van hun prachtige accommodatie. Daarnaast ook recreatiepark het Hulsbeek en Minicamping de Paardebloem voor hun medewerking. Verder de sponsoren : Hengelsport van de Meer te Kloostertille Total Security Oost  Smartwares Security- Evezet visvoeders. En natuurlijk ook de vrijwilligers. De kok Johan Bewaking Ray, Amanda en Miranda. Wedstrijd toeter Jurgen. En alle anderen die belangeloos hebben meegewerkt om er ook dit jaar weer een feest van te maken.