NL kampioenschap 2012


Nederlands Kampioenschap 2012


Piep piep piep… De wekker gaat, het is half vijf, tijd om op te staan want vandaag moet ik het Nederlands kampioenschap vissen in het Prinses Magrietkanaal bij Kootstertille. Nog even wat spulletjes in de auto pakken en dan Marinus ophalen. Hij gaat mee als mijn bankrunner en natuurlijk ook voor de gezelligheid. Het is kwart over vijf als ik bij Marinus ben. Vandaaruit is het twee uur rijden naar Kootstertille.
Als wij aankomen in Kootstertille is het zeven uur. Een kwartier eerder dan verwacht maar beter te vroeg dan te laat. Dus drinken we maar even een lekker bakkie koffie. Om half acht zie ik dat Hennie van de Brugge er ook is. Hij heeft namelijk mijn ver de vase bij zich. Vlak voor dat ik dit wonder aas in de auto leg vouw ik de krant open om het te bekijken en wat zie ik, top kwaliteit. Yes… dit gaat een mooie dag worden denk ik hard op. Een voorbij lopende man kijkt mij aan en haalt zijn schouders een keer op. Hij zal wel denken wat een idioot.


Het is acht uur en Sjoerd van Sportvisserij Nederland legt in het kort de regels nog even uit, daarna worden de deelnemers kaarten uitgereikt. Ik moet zitten op plaats C 36 en het C-vak is het laatste vak op de steigers en nummer 36 is wel een heel hoog nummer, zou het een kopstek zijn vraag ik mij af.
Wetende dat op de laatste nummers in het C-vak de winnaar wel eens weg zal kunnen komen. Even snel rekenen 201 deelnemers delen door 5 vakken, dat is 40 deelnemers per vak. Shit. Maar ik ben zeer tevreden met mijn plek.

Aangekomen op mijn plek heb ik al mijn spullen in mijn vak gezet. Nu nog even wachten tot het negen uur is want dan mag iedereen pas zijn materiaal klaar maken. Ondertussen zijn mijn ouders ook gearriveerd, zij komen mij vandaag supporten. Ik heb vandaag gekozen voor vier verschillende dobbers namelijk 2,3,4 en 5 gram. De 2 en 4 gram ga ik vissen met een sleep van 30 cm. En de 3 en 5 gram vis ik met een sleep van 50 cm. Het voer wat ik vandaag gebruik bestaat voor 90% uit grijze klei en 10% voer. Daar voeg ik nog eens wat casters, dode maden, ver de vase en wat geknipte pieren toe.Grote bootHet is nu vijf voor half elf. Het zwaar voeren is begonnen. Ik gooi een 6 tal middelgrote ballen voer in het water, nu is het wachten tot het half elf is want dan begint het vissen. De toeter gaat en ik begin met de drie grams dobber, ik zet vier muggenlarven op mijn haakje 16 en laat deze op mijn voerplek in het water zakken en tot mijn grote verbazing gaat al na 10 seconden mijn dobber onder die meteen weer boven komt. Ik denk bij mij zelf, was dat beet…. Terwijl ik dat denk gaat de dobber weer onder en ik sla aan. Het elastiek komt meteen een meter uit de top. Het was dus inderdaad beet. Een mooie halfwas van ongeveer 500 gram is het resultaat. Dat begint goed denk ik bij mezelf. Maar vervolgens blijft het akelig stil. De eerst volgende aanbeet laat zeker twee uur op zich wachten. In de tussentijd doet Marinus goed zijn werk als bankrunner hij voorziet mij steeds van informatie. De man op kop vangt met regelmaat een dikke brasem en Marinus verteld mij steeds hoe hij dat doet, alleen geeft dat bij mij geen resultaat. Tot een anderhalf uur voor het einde. Nu begin ik ook vis te vangen, twee halfwassen en een mooie brasem. Het einde van de wedstrijd is in zicht, nog zeven minuten te gaan en mijn 5 grams dobber met een sleep van 80 cm waaraan een haak 12 zit met daaraan 2 piertjes en een caster gaat onder, ik sla aan en mis… ik laat het aas meteen weer naar de bodem zakken. De toeter gaat. Nog vijf minuten vissen en weer gaat mijn dobber onder. Ik sla aan en meteen komt het elastiek uit mijn hengeltop dat vervolgens met dezelfde snelheid weer in de top gaat !@$#!@$@!
Ik kontroleer snel mijn aas. De pieren zijn zwaar gekneusd en de caster is verdwenen. Toch besluit ik gezien de tijd om met dit aas verder te vissen. Even later gaat de dobber weer onder. Ik sla weer aan en het elastiek komt weer uit de hengeltop maar deze vis hangt wel. Ik vraag Marinus hoeveel tijd ik nog heb. Hij zegt nog twee minuten. Oei, dat wordt aanpoten want het gaat hierbij om een serieuze brasem. Maar gelukkig heb ik deze vis vlak voor het eindsignaal uit het water.
Al met al een mooi eindresultaat mag ik wel zeggen. 3 halfwassen en 2 brasems goed voor 3847 gram. Dit leverde mij een 6e plaats in het vak op en een 26e plaats algemeen. Kortom een zeer geslaagd Nederlands kampioenschap.

Nick Wissink